Европейската комисия ще позволи на авиокомпаниите да дават ваучери за пътуване,

...
Европейската комисия ще позволи на авиокомпаниите да дават ваучери за пътуване,
Коментари Харесай

ЕК ще разреши на авиокомпаниите да не връщат пари

Европейската комисия ще разреши на самолетните компании да дават ваучери за пътешестване, вместо да връщат на пасажерите пари за анулирани полети. Това обаче ще може да става, само ако хората предпочетат ваучер вместо парите си, и то в случай че в същото време държавите-членки на Европейски Съюз дават гаранции, че пасажерите ще бъдат предпазени. Това е записано в стратегически документ на Европейска комисия, оповестява организация Ройтерс, представена от economic.bg.

В сряда Еврокомисията би трябвало да показа насоки и рекомендации към държавите-членки за последователно унищожаване на рестриктивните мерки по вътрешните граници на Европейски Съюз, позволяване на свободното пътешестване и възобновление на туристическия бранш.

В края на 12 страни, измежду които и българия, желаеха самолетните компании да не връщат пари за анулирани поради ковид полети, а вместо това да дават ваучери за бъдещи пътувания. Мотивът бе, че самолетните компании имат лимитирани парични потоци в актуалните условия. Ваучерите, съгласно 12-те страни, ще разрешат общо и съответно равнище на отбрана на потребителите.

Ето за какво Европейска комисия е склонна да анулира задължението на самолетните компании да връщат пари, само че съгласно ще подкани страните-членки да създадат ваучерите по-привлекателни и гъвкави, с цел да насърчат клиентите да ги одобряват.

„ За да стимулират пътниците да одобряват ваучери, тези ваучери трябва да бъдат предпазени против неплатежоспособност на емитента и да останат възстановими до края на валидността си, в случай че не бъдат назад изкупени - написа в документа. - Защитата на несъстоятелността би трябвало да бъде обезпечена на национално равнище и обезпечените ваучери би трябвало да бъдат налични за всички пасажери “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР